Uniwersytet Przyrodniczy wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu organizuje XXI Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności.
W roku szkolnym 2021/2022 Olimpiada obejmuje etap szkolny, okręgowy i ogólnopolski.
- I etap szkolny – do 22 października 2021 r.
- II etap okręgowy – 26 listopada 2021 r.
- III etap ogólnopolski – 31.03.2022 -1.04.2022r.
Olimpiada organizowana jest dla uczniów technikum, słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych
w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczniów liceum ogólnokształcącego.
Laureaci finału Olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia.
W roku szkolnym 2021/2022laureaci mają wstęp bez egzaminu na następujące uczelnie:
– Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
– Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
– Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
– Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
– Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
– Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
– Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie,
– Politechnika Gdańska w Gdańsku,
– Politechnika Łódzka w Łodzi,
– Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
– Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy,
Więcej informacji na temat powyższego przedsięwzięcia znajduje się na stronie internetowej www.zsps.poznan.pl